Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 26

Thread: Audio stuttering while browsing

  1. #1
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Canada
    Posts
    18

    Audio stuttering while browsing

    1.9 GHz P4 CPU
    200 GB HDD 7200 RPM
    1.5 GB DDR RAM
    Creative Audigy 2 ZS
    WinXP Pro
    Outpost 2.7 416
    WinAmp 5.094

    I did a search and found this.

    Going through it I can answer these questions:

    - My RAM shouldn't be a problem
    - Winamp in Trusted Apps does the same thing
    - Not streaming
    - System RAM usage 362 MB
    - System CPU usage 11%
    - Outpost CPU usage 0-3%
    - Outpost RAM usage 10 MB
    - WinAmp CPU usage 0-3%
    - WinAmp RAM usage 10 MB
    - 57% free on my C drive (Windows) 40 GB
    - 10% free on my D drive (Files) 160 GB
    - Page file is 1.5x my RAM on D drive
    - I have already disabled unneed services
    - Both HDD's get defragged weekly on Friday
    - Sound card drivers are up to date
    - All drivers are up to date
    - Unused Outpost plugins are disabled
    - Using Active Content, Ads, Attachment Quarentine, Attack Detection, and Blockpost

    Additionaly information:
    - Windows Media Player 10 (and Classic) and VideoLAN also stutter the audio while browsing
    - I was recently using Sygate which does not stutter the audio while browsing
    - I do have a 3.2 GHz P4 with HT sitting at my uncles house
    - I am waiting for him to find time to install it since I have not installed a CPU before
    - I doubt that a 1.9 GHz P4 would not be able to handle this simple task though

    Not sure what else I can include, any help would be appreciated.

    By the way, I would of posted in the other thread, but seen that the thread was 2 years old so didn't think resurrecting it would be a good idea.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    California
    Posts
    6,073

    Re: Audio stuttering while browsing

    Did you try without OP running to rule out OP?
    Chris
    OS: Windows 7 64 bit OSS ver 9.1 (4642.690.1951)
    Firefox 31, Thunderbird 31
    SuperAntispyware, MS Security Essentials, MalwareBytes AM, Spybot Search and Destroy

    Politics is the art of looking for trouble, finding it everywhere, diagnosing it incorrectly, and applying the wrong remedies. - Groucho Marx

  3. #3
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Canada
    Posts
    18

    Re: Audio stuttering while browsing

    Quote Originally Posted by chrisclu
    Did you try without OP running to rule out OP?
    Chris
    Yes, it works with fine without OP running. Even with another firewall it works fine, it's only OP that this audio stuttering happens.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    North West, United Kingdom
    Posts
    10,357

    Re: Audio stuttering while browsing

    CrEsPo,

    Does the stuttering only happen with audio streamed from the Internet or is music held locally affected also? If only streamed audio then check your Blocked and Attack Detection logs for any relevant entries (traffic may be being blocked depending on your rules setup).

    Are the figures you give for CPU utilisation average or peak? If peak ever reaches 100% (with Outpost accounting for any significant portion) then check the recommendations made in Resolving High CPU Utilisation Issues with Outpost.

  5. #5
    Join Date
    Nov 2004
    Posts
    5

    Re: Audio stuttering while browsing

    I have the same problem. It was fixed by turning off the ad blocking plugin; or, and a better solution for me, was to change back to the default ad block list (I had been using tha agnis list). Using the second solution there was still an occasional stutter, but there was a vast improvement.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Canada
    Posts
    18

    Re: Audio stuttering while browsing

    Quote Originally Posted by Paranoid2000
    CrEsPo,

    Does the stuttering only happen with audio streamed from the Internet or is music held locally affected also? If only streamed audio then check your Blocked and Attack Detection logs for any relevant entries (traffic may be being blocked depending on your rules setup).
    The music is held locally when stuttering, I haven't tried a streaming of audio yet as the only time I stream is when a soccer game is not aired on TV for my team.

    Quote Originally Posted by Paranoid2000
    Are the figures you give for CPU utilisation average or peak? If peak ever reaches 100% (with Outpost accounting for any significant portion) then check the recommendations made in Resolving High CPU Utilisation Issues with Outpost.
    The CPU utilisations I gave were average. Did a quick check for the peak and it's only a little higher every once in a while (more than likely doing something small every so often).

    Quote Originally Posted by brooklingii
    I have the same problem. It was fixed by turning off the ad blocking plugin; or, and a better solution for me, was to change back to the default ad block list (I had been using tha agnis list). Using the second solution there was still an occasional stutter, but there was a vast improvement.
    I think you may have stumbled onto something here. I turned off the ad blocking plugin and went through a couple of sites quickly with no stuttering. When I turned it back on it started to stutter again. I was also using the AGNIS list.

    I think this is something the plugin creator (this one is maintained by Agnitum is it not?) should look into.

    I was also using Firefox and the adblock plugin, so having this plugin isn't a big issue, but the AGNIS list is a good one to have.

    Thanks for that information brooklingii, I'm going to leave the ads plugin turned off for now, until someone can fix this issue. Maybe this should be posted somewhere were people can see?

  7. #7
    Join Date
    May 2002
    Posts
    82

    Re: Audio stuttering while browsing

    yep, stuttering happens for me as well if I use Outpost's adblock with AGNIS
    blocklist. Problem disappears when adblock plugin is disabled.

  8. #8
    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    16

    Re: Audio stuttering while browsing

    Me also. I use AGNIS's ad-block list. The audio stuttering when i play music held locally and so does the mouse.

  9. #9
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    4

    Re: Audio stuttering while browsing

    Hi,

    Sorry for bringing this topic alive after so many years
    but i experience exactly the same problem with Outpost 7.5 and winamp or any sound producing program.

    Whenever i'm listening to music, every load of web page or download makes the audio stutter..
    When i disable Outpost Firewall, everything is ok, audio runs great

    I have tried different settings and i have found that stopping the Firewall part only is enough -(i can keep the proactive protection)

    all my drivers are updates (network drivers, audio drivers (line6 toneport))

    i'm on Seven 32bit

    any idea ? any people with the same problem ?

  10. #10
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    861

    Re: Audio stuttering while browsing

    It is Outpost's long running DPC latency problem. A reboot usually temporarily fixes it for me, but it comes back after hours of uptime.

    Just to confirm it really is this problem for you download DPC latency checker http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml

  11. #11
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    4

    Re: Audio stuttering while browsing

    Hello,

    oh yes i konw this tool and i'm so afraid to see big red graphs when i use Outpost while listening to music
    i think it was less annoying before but nowadays it's quite impossible to listen quietly while surfing

    no news about fixes ? impossible to fix ? too bad, outpost was my favorite firewall

  12. #12
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    861

    Re: Audio stuttering while browsing

    Unfortunately it is caused by an Outpost driver which is crucial for Outpost functionality. I am hoping it will be fixed or at least mitigated by Outpost 7.5.2 which is released in a few weeks.

  13. #13
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    4

    Re: Audio stuttering while browsing

    Quote Originally Posted by jmjsc View Post
    It is Outpost's long running DPC latency problem. A reboot usually temporarily fixes it for me, but it comes back after hours of uptime.
    What's your videocard? ATI Radeon, I guess?

  14. #14
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    861

    Re: Audio stuttering while browsing

    Quote Originally Posted by Maxis View Post
    What's your videocard? ATI Radeon, I guess?
    No, NV Geforce.

  15. #15
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    4

    Re: Audio stuttering while browsing

    Quote Originally Posted by jmjsc View Post
    No, NV Geforce.
    Hmm. There is a theory, that there's a conflict between Outpost and ATI drivers (since most of such reports are from users with ATI cards).

    http://forum.ru-board.com/topic.cgi?...4&start=560#10 -- NVIDIA card + freshly installed XP SP3 + KMP + OFP => no slowdowns (KMP is mediaplayer, to check the slowdowns during playing the video); replaced the card to ATI HD4650 => no slowdowns; installed 10-9 Catalyst drivers => slowdowns; replaced ATI with NVidia card again and installed 91.47 drivers => no slowdowns.

    My card is also ATI and on freshly installed Win7-64 there are slowdowns with any Outpost 7, from betas, to the latest one. The very last Outpost 2009 (with Win7 support) is simply freezing the system after setting up the internet connection.
    Last edited by Maxis; 12-10-2011 at 21:12.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. OSS 2008 audio stuttering
    By frodiggs in forum Outpost Pro SECURITY SUITE General Discussions, Support, and Troubleshooting
    Replies: 3
    Last Post: 01-29-2008, 05:14
  2. OP Ad-plugin causing audio stuttering
    By Schnitzel2k3 in forum Outpost Pro FIREWALL General Discussions, Support, and Troubleshooting
    Replies: 3
    Last Post: 10-03-2005, 11:41
  3. OP 2.7 cause stuttering in some games (about 1 times in a sec).
    By EskoJuhani in forum Outpost Pro FIREWALL General Discussions, Support, and Troubleshooting
    Replies: 7
    Last Post: 08-10-2005, 03:00
  4. Audio stutter while browsing
    By Ross in forum Outpost Pro FIREWALL General Discussions, Support, and Troubleshooting
    Replies: 9
    Last Post: 04-11-2003, 14:43
  5. Stuttering Audio Relay and Outpost
    By Tatterdemalion in forum Outpost Pro FIREWALL General Discussions, Support, and Troubleshooting
    Replies: 2
    Last Post: 09-27-2002, 00:04

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •